1. Kapucinski samostan i Crkva Sv. Josipa

Jednobrodna crkva s jednom bočnom Kapelom Sv. Ante. Iza glavnog oltara nalazi se kor i drveni stalak za psalterij, tzv. legil iz 18. stoljeća s kojeg su redovnici molili svagdašnji časoslov, posjeduje vrlo vrijednu sliku Posljednje večere Cristofora Tasca.

2. Fortica i Kava - mediteranski vrt

Početkom srednjeg vijeka razvilo se uz mora na području Fortice novo naselje Scrissa ili Bag. Ostaci manje četverougaone tvrđavice iz XIII. ili XIV. stoljeća, na povišenom platou s obrambenim tornjem u sredini, udaljena oko 250 m od morske obale.

 

3. Šterne

U vremenu prije vodovodne mreže jedini izvor pitke vode bile su šterne. Šterne su osim toga predstavljale i ključ zajedništva; nerijetko se znalo zaplesati kolo, rađale su se nove ljubavi, prijateljstva.

 

 

4. Crkva Sv. Karla Boromejskog

Crkva iz 1710. godine, građena na temeljima crkve Sv. Ivana. U savezničkom bombardiranju 1943.g. teško je oštećena, a 1958.g. uklonjeni su njeni ostaci, osim zaštićenog tornja tj. sačuvan je jedan dio zida i kompletan zvonik. Uz ostatke crkve postavljen je spomenik Šimi Starčeviću.

5. Kalvarija

Na povišenom prostoru iznad grada, na Kalvariji, sagrađena je 1727. kapelica Blažene Djevice Mar- ije od sedam žalosti, koju je 12. rujna posvetio biskup senjski, modruški i krbavski Nikola Pohmajević. Uz isključivo novčanu pomoć stanovništva kapelica je 1740. pretvorena u omanju crkvicu.

6. Zgrada škole

Kamena građevina izgrađena 1875. zalaganjem baruna Mollinarya, tada najimpozantnija građevina u Karlobagu.

7. Baške Oštarije

Baške Oštarije su smještene na Velebitu, 924 m N/V u zapadnom dijelu Like, u mikroregiji Ličke zavale Gorske Hrvatske, 18 km udaljene od mjesta Karlobag.

8. Kubus

Spomenik gradnji ceste Karlobag – Gospić preko Velebita, kocka (Kubus, Ura) na četiri kugle, nalazi se na Oštarijskom sedlu ili Starim vratima, nad- morske visine 927 m s kojeg se pruža pogled na Karlobag, otok Pag i cijeli Velebitski kanal .

9. Fontana od klesanog kamena (Baške Oštarije)

Spomen na gradnju Knežić – Kekićeve ceste građene između 1844. i 1851. godine. Zanimljivost koju treba spomenuti jest da je ovaj izvor u naroda znan kao izvor plodnosti.

10. Poučna staza Terezijana

Nalog za izgradnju nove, modernije ceste dao je tadašnji austrijski car Josip II. Cesta je dobila ime po njegovoj majci Mariji Tereziji. Terezijana je izgrađena 1786.g. kako bi zamijenila postojeću Karolinsku cestu.

11. Premužićeva staza

Vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, od Zavižana do Baških Oštarija, povezuje 57 km duga planinarska staza. Nazvana je po svom projektantu Anti Premužiću, znamenitom graditelju putova i staza po Velebitu.

12. Dabri i Dabarski kukovi

Dabrima narod naziva krške, bezvodne doline koritastog oblika. Područje Dabara i Dabarskih kukova proteže se središnjim dijelom brdskog masiva, od Bačić-kuka, nasuprot Budakova brda na sjeverozapadu, do Ljubičkog brda i pripadnih kukova nad Oštarijama na jugoistoku, oko 10 km.

Cesarica i Ribarica

Podno Velebita, nedaleko od Karlobaga u pito- moj uvali smješteno je staro naselje Cesarica. Malo će tko danas znati za ovaj biser na Hrvatskoj obali, ali Cesarica je do II. svjetskog rata i nakon njega imala i školu i crkvu i samostan...

14. Zavratnica

Jedna od najljepših uvala hrvatske obale Zavrat- nica - zanimljiva destinacija koju svakako morate posjetiti.

15. Lukovo Šugarje

Lukovo Šugarje-inicijalno razvojno lokalno središte,južno od Karlobaga,smješteno uz istoimenu uvalu,koju s otvorenim morem spaja kratki tjesnac.

Kalendar događanja
Kalendar događanja Kalendar događanja Ljeto 2023. godine
Kontakt
Turistička zajednica općine Karlobag
Trg Dr. Franje Tuđmana 2
Karlobag 53288
HrvatskaTelefon:
00385 (0)53 694 251
Fax:
00385 (0)53 694 251
e-mail:
tzokarlobag@gmail.com
© Webdesign by www.firmus-grupa.hr