Povijest Karlobaga
Vegium, rimsko naselje koje je imalo vojnu, prometnu i trgovačku važnost, a postojalo je sve do IV. ili V.stoljeća, kad je zbog navale Gota bilo napušteno. Stanovnici su tada pobjegli na Pag. Napuštanje grada nije ujedno izblijedilo i sjećanje na njegovo postojanje, pa je prema sličnosti imena mjesta i otoka Pag,
ime gradu pretvoreno u Bag.

Vegium, rimsko naselje koje je imalo vojnu, prometnu i trgovačku važnost, a postojalo je sve do IV. ili V.stoljeća, kad je zbog navale Gota bilo napušteno. Stanovnici su tada pobjegli na Pag.

Napuštanje grada nije ujedno izblijedilo i sjećanje na njegovo postojanje, pa je prema sličnosti imena mjesta i otoka Pag,ime gradu pretvoreno u Bag.

U vrijeme hrvatskog kralja Zvonimira taj prostor je pripadao primorskoj župi u sastavu biskupije u Rabu. Godine 1251. spominje se Bag pod imenom Scrissa i pripada starome hrvatskom rodu Tugomirića.

Krbavski knezovi Kurjakovići, koji drže gotovo cijeli Velebitski kanal, Bag preuzimaju 1322. godine. Kurjakovići su Bagu 2. studenog 1387.g. dali status gradskih povlastica. Sedamdesetih godina XV. stoljeća Bag je pripao u vlast kralja Matije Korvina. U kraljevskoj vlasti ostaje do 1493. g. kad potpada pod vlast Ivana Karlovića krbavskog.

Osmanlije su Bag napale 1525.g. kad je strahovito opustošen i popaljen, a stanovništvo protjerano ili odvedeno u roblje.

Grad se obnavlja 1574.g. a 1580. g. se po prvi put spominje kao Karlobag što upućuje na zasluge nadvojvode Karla za njegovu obnovu.

 

GALERIJA:  Karlobag nekada...

NOVOSTI
Dobro došli na stranice Turističke zajednice Općine Karlobag! Gradić između Velebita i mora, smješten je na važnom cestovnom pravcu koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, ...
Očitovanje ministarstva financija

VAŽNO ZA IZNAJMLJIVAČE

Istaknuti obavijest o načinu podnošenja žalbi...Više

Kalendar događanja
Kalendar događanja Kalendar događanja Ljeto 2023. godine
Kontakt
Turistička zajednica općine Karlobag
Trg Dr. Franje Tuđmana 2
Karlobag 53288
HrvatskaTelefon:
00385 (0)53 694 251
Fax:
00385 (0)53 694 251
e-mail: tzokarlobag@gmail.com
© Webdesign by www.firmus-grupa.hr